Otrreizēja koksnes pārstrāde – ceļš uz zaļāku Latviju
Publicēts 19. jūlijā, 2011.
Pilnvērtīga izejmateriālu izmantošana ir viens no meža resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas nosacījumiem. Koksnes bezatlikumu pārstrādes galvenais plus ir tās pilnīga izmantošana, neiznīcinot Latvijas mežus, bet attīstot rūpniecību, ekonomiku un videi draudzīgu enerģiju.

 

Koksne ir biomasas avots ar vismazāko primārās enerģijas patēriņu, tāpēc tā uzskatāma par vienu no perspektīvākiem bioenerģijas avotiem.  

Koksne ir ļoti sarežģīta pēc sastāva un uzbūves, ko nevar izveidot mākslīgi. Primāri no „dzīvās” koksnes tiek iegūti dažādu veidu izstrādājumi, jeb produkti, un sekundāri koksni, jeb pareizāk koksnes nelikvīdus, izmanto enerģijas iegūšanai. Bez minētā veida zaļās enerģijas ieguvei ir iespējams izmantot arī tā saukto „mirušo” koksni, kā piemēram koksni no ēku demolācijām, koksni no atkritumiem, koksni no taras, mazvērtīgo koksni no aizaugušām lauksaimniecības teritorijām, grāvjiem, ceļmalām u.t.t.

Rūpējoties par dabu un enerģijas iegūšanu, uzņēmums “Ecotechno Baltic” kā vienu no risinājumiem iesaka disku un trumuļu tipa šķeldotājus. Šķeldošana ar cilindra veida trumuli gan zinātniski, gan praktiski ir pierādījusi, ka ir pārāka par citām šķeldošanas metodēm, jo cilindra veida griezējintrumenta forma nodrošina gan ilgāku asmeņu ekspluatāciju, gan mazāku dīzeļdegvielas patēriņu, gan augstāku produktivitāti. Savukārt diska tipa smalcinātāja galvenās priekšrocības ir salīdzinoši zemas izmaksas pie iegādes un salīdzinoši nelielas prasības pret jaudas padevi. Tā sauktajai „mirušajai” koksnei ir paredzētas dažādas jaudas un veidu drupināšanas iekārtas, kuras arī ir pieejamas „Ecotechno Baltic” piedāvātajā sortimentā.

“Manuprāt, Latvijas daba ir tā, ar kuru mums ir jālepojas visvairāk un tā ir tā, par ko runā ārvalstīs. Koksnes smalcināšanas prioritāte ir rūpes par dabu, veicot koksnes nelikvīdu sagatavošanu izmantošanai zaļās enerģijas ieguvē, kas savukārt samazina fosilo resursu klātbūtni nerģijas ieguvē. Šobrīd ir īstais laiks par to domāt, gan tuvojošās aukstās sezonas dēļ, gan saimnieciskas mežu apsaimniekošanas dēļ, gan vides sakopšanas dēļ, gan arī atmosfēras gaisa kvalitātes uzlabošanas dēļ”, atzīst “Ecotechno Baltic” Valdes priekšsēdētājs Edijs Ģērmanis.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: